Ik ben Pelgrim – Terry Hayes

21 feb

Wauw… Wat een geweldig verhaal! Eigenlijk valt er niet veel meer over dit verhaal te vertellen zonder het te kort te doen. Uitgeverij A.W. Bruna heeft hoog ingezet door op de cover te vermelden: ‘de enige thriller die je dit jaar móét lezen‘, maar er is geen woord van gelogen. ‘Ik ben Pelgrim’ moet je echt lezen. Je zal er absoluut geen spijt van krijgen. Helaas gebeurt het té vaak dat de lezer met dergelijke uitspraken op de cover lekker gemaakt wordt, maar het slechts een verkooppraatje blijkt te zijn. Deze keer dus niet. De cover ziet er vrij simpel uit en ook de titel zelf is redelijk eenvoudig. Maar dat is misschien wel het knappe, het gaat uiteindelijk om het verhaal. Laat je overigens vooral niet afschrikken door het grote aantal pagina’s van dit boek, want je vliegt er doorheen.

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat de hoofdpersoon een (voet)tocht naar een heilige plaats zal maken, maar niets is minder waar. ‘Ik ben Pelgrim’ is een uiterst nauwkeurig opgezet verhaal waarin een geheim agent met een vreselijke tegenstrijdigheid geconfronteerd wordt. Het door hem geschreven boek over forensisch onderzoek wordt aangetroffen bij het stoffelijk overschot van een gruwelijk verminkte vrouw. Wie zit er achter deze gruwelijke daad, wat is zijn/haar motief en is de moordenaar de politie dit keer te slim af door letterlijk ‘volgens het boekje’ te werk te gaan? De grote zoektocht via soms minuscuul kleine aanwijzingen begint. Maak je borst maar vast nat.

Vervlochten in het verhaal maak je kennis met iemand die zich wil wreken voor de publieke onthoofding van zijn vader en heeft daarvoor in het geheim een uiterst giftig pokkenvirus gekweekt. Een die, als hij eenmaal aanslaat, niet tegengehouden zal kunnen worden door welk medicijn dan ook. De ‘perfecte moord’ lijkt aanstaande. Een tikkende tijdbom is in gang gezet. Opzet van het verhaal is uiteraard een uitbraak van deze pandemie te voorkomen. Maar wie is deze zieke geest en waar bevindt deze zich? En misschien wel zo onmogelijk is het antwoord op de vraag waar ter wereld bevindt zich het virus en hoe kan het onderschept worden? Een haast onmogelijke klus zou je zeggen. Het woord ‘haast’ is hier echter zeker op zijn plaats, want de hoofdpersoon slaagt er net wel of net niet in zijn opdracht te voltooien. En wat hebben de moord op de vrouw en de creatie van het giftige vaccin met elkaar te maken? Terry Hayes laat je tot het einde in spanning. 

In het boek spelen verschillende verhaallijnen, die bij afloop allemaal prachtig mooi uitgewerkt zijn. Overal is aan gedacht. Het knappe van dit boek is dat het een hoge dosis spanning bevat, maar daarnaast ook veel elementen van humor in zich heeft. De personages zijn erg goed uitgewerkt en de plot is uitstekend. Heel even, maar ook echt maar heel even gaat het verhaal zelfs de avonturen van 007 te boven. Net op het moment dat je denkt dat het té ver gaat, corrigeert de auteur zich en pakt het zeer geloofwaardige verhaal weer prima op. De schrijfstijl is zeer prettig en hetzelfde geldt voor het leesplezier. De hoofdstukken zijn overzichtelijk en zeker niet té dik. Knap is dat Terry Hayes aan het einde van zijn hoofdstukken geregeld een zin weet te zetten, waardoor je haast gedwongen wordt door te lezen. Je wilt gewoon weten hoe het zit, want steeds als je denkt het door te hebben… De honger van de lezer om te weten hoe het afloopt en hoe het allemaal in elkaar zit wordt meerdere malen geprikkeld.

Het zal een kwestie van tijd zijn totdat dit fantastische verhaal op het witte doek te zien zal zijn. Liefhebbers van de films en boeken van o.a. Robert Ludlum (Jason Bourne) en Ian Fleming (James Bond) zullen hun vingers aflikken. Ik ben Pelgrim is een fantastische thriller waar waarschijnlijk iedere liefhebber van dit genre van zal genieten. Het is de dikke 5 sterren in ieder geval meer dan waard!

Eén reactie to “Ik ben Pelgrim – Terry Hayes”

  1. L. Jansma 21 februari 2014 bij 8:44 am #

    Mooie recensie. Ben het helemaal met je eens 🙂

Plaats een reactie