De Genezer – Antti Tuomainen

12 feb

9200000006521322

Wat doe je op het moment dat de wereld ten onder aan het gaan is en je vrouw plotseling van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn? Een vreselijk dilemma waar de hoofdrolspeler Tapani Lehtinen zich in dit boek mee geconfronteerd ziet. Het van overheidswege jarenlang negeren van de alarmbellen, die roodgloeiend stonden als het gaat om de catastrofale gevolgen die de klimaatveranderingen met zich mee kunnen brengen, heeft ertoe geleid dat het water nu in rap tempo vanuit het zuiden oprukt en grote stukken land onder water zet. Mensen zijn radeloos en vluchten massaal noordwaarts. Er is geen weg terug en het lijkt allemaal een uitstel van executie. Tapani is echter vastbesloten in Helsinki te blijven en op zoek te gaan naar zijn vrouw Johanna, alleen waar moet hij beginnen?

Als snel komt hij er achter dat de verdwijning van Johanna waarschijnlijk verband houdt met een milieuactivist die zichzelf De Genezer noemt. Minder prettige bijkomstigheid is dat deze persoon er niet voor schuwt mensen te vermoorden. Maar hoe kan het dat deze persoon vijf jaar geleden als overleden geregistreerd is en zijn DNA toch nog aangetroffen wordt? Een hoofdbrekens vraagstuk. Tapani graaft echter stug door en komt van alles te weten. Zijn vrouw en beste vrienden blijken zijn hele leven informatie voor hem achtergehouden te hebben en zijn ook nu niet erg willig deze informatie te verstrekken. Welke informatie is dat en is het cruciaal voor zijn zoektocht? Langzaam heel langzaam vallen de puzzelstukjes in elkaar. Maar of Tapani op het goede spoor zit en of hij zijn vrouw ooit nog levend terug zal zien… Ik ga het je niet verklappen.

Helaas vond ik dit boek absoluut geen aanrader. Het boek ziet er op een eerste gezicht prachtig uit en ook de tekst op de achterzijde van het boek dragen er zeker aan bij dat ik vooraf hoge verwachtingen had van dit boek. Dit boek heeft niet aan deze verwachtingen kunnen voldoen. Extra jammer vond ik dat de vergelijking met de boeken Sebastian Fitzek niet uitgekomen is.

Als je alleen afgaat op de schrijfstijl van Antti Tuomainen is het boek best prettig te lezen, alleen het gaat er natuurlijk om wat hij schrijft. En daar vind ik hem tekort schieten. Er werd (heel) veel informatie gegeven en het bleef tijdens het lezen steeds de vraag waarvoor al die informatie van belang zou kunnen zijn. Je ontwikkelt tijdens het lezen allerlei theorieën over hoe het af zou kunnen lopen. Helaas was het slotstuk erg magertjes en bleef er van alle theorieën niets over. Het blijft een gave om als auteur precies de juiste hoeveelheid informatie aan je lezers te verstrekken dat die uiteindelijk met die puzzelstukjes één perfect plaatje kan vormen. Bij dit boek had ik het idee dat er veel stukjes werden aangereikt van heleboel verschillende puzzels die niet ter zake deden en eigenlijk veel te weinig stukjes van de puzzel die er wel toe deed.

Het verhaal speelt zich af in een paniek periode en zo leest het boek ook. Heel veel tijd om je te verdiepen in wie nou precies wie is en wat ze doen is er niet, maar wordt ook verder niet echt benoemd. Zijdelings wordt wel zo’n beetje gemeld wat ze voor werk doen of deden en hoe de relaties met elkaar verband houden maar daar houdt het wat mij betreft dan ook wel mee op. Ik vind de personages veel te lichtzinnig uitgewerkt. Wellicht dat de auteur dit expres heeft gelaten om je als lezer toch enigszins in spanning te houden. Het heeft wat mij betreft echter geen goed resultaat opgeleverd.

Even geen Antti Tuomainen meer voor mij helaas.

http://www.crimezone.nl/web/Thriller/9789044967548_De-genezer.htm

Plaats een reactie